Vinterfiske

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pimpelfisket är ett otroligt intressant fiskesätt där den fiskande själv avgör var han skall fiska utan att vara beroende av båt, vadare etc (naturligtvis krävs säker is).

Isfisket kräver inte så mycket utrustning; pimpelspö, en ask med några pirkar och en krokask med några olika krokar, isborr, “skrylla” (pimpelstol som man oftast gör själv) eller stolryggsäck, isskopa, isdubbar och ev halkbroddar. Utöver detta ska man ha varma kläder, mössa och varma stövlar. Om du är det minsta osäker på isen bör du ha flytkläder/flytväst, kastlina, ispik och ej vara ensam. Isdubbar skall naturligtvis alltid bäras när man är ute på isen, även när den är tjock.

Man kan nästan fiska efter alla våra fiskarter från isen men vanligast är abborre, gädda, regnbåge, öring, röding, sik, lake, kolja, plattfisk och torsk.

Vid pimpelfiske efter abborre, som är vår i särklass vanligaste pimpelfisk, är det vanligt att man har något extra pimpelspö som ev har något tjockare lina om det skulle komma stora abborrar. Fisket sker vanligtvis på 2–10 meters djup och man får söka sig fram och leta efter fisken. Har man inte känt något pånågra minuter är det dags att göra ett nytt hål. Börja att fiska på grunt vatten och fiska dej ut mot djupare tills du hittar abborrarna.

12-84140-1M-Combo

När det gäller pimpelspö finns det nästan lika många olika som det finns pimpelfiskare, det viktigaste är att det känns bra att hålla i och att det inte är tungt. En mycket vanlig lintjocklek är 0,18–0,20 mm. Det är viktigt att linan är smidig och inte har mycket minne (den vill gärna vara som en spiral).

När det gäller färg på linan så är det en fördel eftersom man drar upp fisken lägger man linan på isen och det är lättare att se den om den är färgad. När man pimplar efter abborre är det ett måste att ha något att sitta på. Det går naturligtvis bra att använda en stolryggsäck men pimplar man abborre ofta är det att föredra en pimpelstol. Pimpelstol, “skrylla” som den kallas, är det vanligast att man gör själv, tänk på att höjden skall passa dej. Isborr är en viktig sak i utrustningen då man under en dag kaske gör 50 st hål så vill det till att det är vasst och har lagom skärvinkel för dig så att det inte går för tungt. Vid abborrfiske är det lagom med 110–115 mm borr.

Utöver pimpelfiske så kan man meta med betesfisk vilket är vanligt när det gäller ex gäddfiske från isen. Då använder man ett relativt kort kastspö och glidflöte precis som när man metar på sommaren fast nu är det ett hål i isen som gäller.

Sist men inte minst så har vi angelfiske eller sprättfiske som en del säger, det är visserligen inte sportfiske men det är väldigt roligt fiske och det kräver en hel del av den som fiskar och så kan man pimpelfiska samtidigt. Det är viktigt att man har alla angeldonen under uppsikt, på en del angeldon finns det knallkorksmekanism där man kan fästa knallkork som smäller när det nappar. När gäddan tar betesfisken beror det på fiskaren om den ska bli fast eller inte. Gå försiktigt och klampa inte när du närmar dig “donet” för det kan skrämma fisken och slutar med att gäddan släpper betesfisken. Det är ingen brådska när gäddan har tagit betesfisken, när den har huggit simmar den oftast bara en liten bit för att sedan stanna och vända på mörten för att sedan simma iväg igen och det är då du skall göra mothugg inte våldsamt men bestämt.

Den vanligaste betesfisken är mört men det går även med abborre och även strömming. Glöm ej att göra ordentliga hål när du skall fiska med angeldon och att med jämna mellanrum gå runt mellan hålen och ev rensa hålet från is med en isskopa. Det brukar vara lagom att sätta ut ca 10 angeldon.