Trolling

När man hör ordet trolling så tänker man oftast på stora, mycket välutrustade öppna båtar med många spön, djupriggar, mast, planerbord och många elektroniska hjälpmedel.

Det behöver inte vara så för egentligen är det i grund och botten detsamma som dragrodd. Beten släpas efter en båt. Det har i och för sig utvecklats en hel del hjälpmedel, men man behöver inte ha allt på en gång. Det är Du som avgör hur mycket pengar ditt trollingfiske får kosta.

Kom ihåg att utrustningen inte kan fiska. Det är du som fiskar och utrustningen hjälper dig.

Trollingen har utvecklats främst i dom stora sjöarna i nordamerika där det har blivit en jätteindustri.

Trollingen kom till Sverige i början av 80-talet och det är den fiskedisciplin som växer snabbast i Sverige just nu.

Trolling kan bedrivas efter dom flesta fiskarter, ex lax, öring, röding, gädda, gös, abborre, torsk, sej och näbbgädda.

Om du vill prova på det här med trolling kan du göra det med mycket små medel. När det gäller att få ner betet på lite djupare vatten fungerar det ofta med en djupparavan som kan ta ner lätta beten på 10-15 meters djup beroende på storlek på paravan (diver), lingrovlek, motstånd av bete, hastighet, lingrovlek och mängden lina som man har ute.

Ett annat hjälpmedel som kan vara bra att ha när fisken går högre upp i vattnet men är skygg för åten år spöparavan (ytparavan) som drar ut snett bakåt och gör att du kan presentera betet ca 20-25 meter vid sidan om båten. Detta är två bra saker för att få en försmak på trolling med djupriggar och mast med planerboards.

Vad finns det då för några fördelar med djuprigg mot djupparavan?

Med djuprigg behöver du inte ha så styvt spö som behövs för djupparavanen och paravanen klarar inte de stora djupen som dom stora riggarnas tunga lod klarar. Man kan även rigga fler än ett spö till en rigg. Om man skall fiska djupare än 25 meter bör man köpa en stor rigg och gärna 6 kg lod på en gång.

Vad finns det då för fördelar med planerboard (ex utterbåt) som man har kopplade till en mast gentemot en spöparavan (ytparavan ex Utter planerboard)?

Med utterbåt kan man komma mycket längre ut från båten än med spöparavan och man kan rigga upp flera spön på linan till utterbåten.

Till masten har man två utterbåtar kopplade (en åt varje sida). När man fiskar med utterbåt behöver man inte ha fullt så kraftigt spö som när man fiskar med spöparavan som drar i spöt.

Spöparavan (ytparavan) När du fiskar med spöparavan skall du ha ett sänke eller en lakande en knapp spölängd framför betet som stoppar paravanen som kommer glidande på linan när linutlösaren har löst ut. Paravanen brukar fästas ca 30 meter framför betet, vid hårdare väder är det vanligt att man kortar ner det avståndet lite.

Vid detta fiske är det bra att ha ett spö som klarar beten på ca 40 gr i och med att paravanens motstånd tas upp av spöt. Spöparavanerna brukar klara att få ut betet ca 20-25 m från båten.

Utterbåt (planerboard kopplad till mast)

När du använder utterbåt kan du få ut dina beten betydligt längre från båten än med spöparavan. Det är vanligt att man riggar ca 3-4 spön till varje utterbåt.

Grundregeln är att ju närmare båten desto längre mellan linutlösare och bete men det är många som gör lite tvärt om och har längre på de yttre utlösarna och kortare närmare båten för att minska risken för trassel vid påslag av fisk. Ex yttersta 35 m mellan linutlösare och bete sedan minskas det avståndet till 30, 25 och 20 m ha minst 5-10 m mellan linutlösarna.

När du ska rigga upp till utterbåten börjar du med att släppa ut utterbåten till önskat avstånd, för att detta skall fungera måste båten naturligtvis köras sakta framåt.

Därefter släpper du utönskad linlängd mellan bete och linutlösare, därefter fäster du linan i utlösaren som du har fäst runt linan till utterbrädan och därefter släpper du ut lina från fiskerullen så att linutlösaren glider ut till önskat avstånd (det är inga problem i och med att linan mellan masten och utterbåten går snett bakåt/utåt). När det är gjort gör du om proceduren tills du är klar.

Djuprigg

När du skall köpa din djuprigg bör du tänka på några saker som är avgörande för vilken rigg som passar just ditt fiske.

Ska du använda riggen till att fiska med riktigt lätta beten på mindre djup kan du köpa en mindre rigg men finns det chans att du kommer att fiska på större djup och/eller med större beten bör du välja en större rigg som klarar tyngre lod. Om du är tveksam mellan två vikter på lod skall du välja det tyngre (det är många som valt det lättare och sedan ångrat sig och fått köpa det tyngre strax efteråt).

Ett tyngre lod släpar inte så mycket efter båten som ett mindre, naturligtvis påverkas den vinkeln också av hastighet på båten, strömriktning, antal riggade beten på riggen samt betenas motstånd i vattnet.

När det gäller fisket med djuprigg brukar man ha en linutlösare i bakre öglan på lodet eller fixerad strax ovanför lodet och ev. ytterligare en eller två linutlösare fixerade på linan, vissa har dessutom en fisklockare precis ovaför lodet (under nedre linutlösare).

Båten måste köras sakta framåt när du skall rigga upp med djupriggen och du måste börja med betet längst ner och släpper ut önskad längd lina mellan bete och linutlösare sedan sänker du ner lodet i vattnet med betet släpande efter.

Om du skall fästa fler beten till en rigg, sänker du ner lodet till det djupet som skall skilja mellan betena och fäster ytterligare en linutlösare på vajern (obs, man klipper ej av vajern) och gör sedan samma procedur som med första betet.

När du sänker ner lodet ska du komma ihåg att ha lös slirbroms eller knarr på rullen så att det inte blir allt för stor linbåge i vattnet som kan trassla in sig i andra beten. När lodet är på önskat djup spänner du ner spöna lagom mycket.

Vad ska det vara för något avstånd mellan bete och linutlösare?

Det är som med utterbåten, grundregeln är att ju närmare båten (grundare) desto längre mellan linutlösare och betemen även här är det många som gör tvärt om och har det längsta avständet på det nedre betet och kortaste avståndet till det övre betet.

När det gäller de här avstånden har det viss betydelse om vilka djup man pratar om, ex kring 10 m djup är det vanligt att släpen mellan bete och linutlösare är 30-35 m men om man fiskar ca 40 m djup är det vanligt att släpen varierar mellan 5-10 m.

Fiske efter lax och öring

En vanlig metod är att ha ett lockblänke ca 1,5 m framför betet som kan vara vobbler, skeddrag eller apex (det är väldign individuellt från fiskare till fiskare om hur långt avstånd det ska vara).

Vid fiske med “gummibläckfisk” är det bra att ha en “dodger” framför, avståndet mellan dodger och gummibläckfisk bör vara 1,5 ggr dodgerns längd) dels för att locka till sig fisk och dels för att få en attraktiv gång på bläckfisken.

En sak som kan vara giftigt (speciellt när det är kallt i vattnet och fisken går högt i vattnet) är att fiska i propellersprutet dvs där det oroliga vattnet slutar ca 10-15 m bakom propellern, det är många fiskar som är tagna på det. Trolla gärna med strömmen i sidan för att få rätt hastighet på betena. Prova gärna att fiska i närheten av grund, strömvred kan vara giftigt, ha ett öga på ekolodet hela tiden och spana efter betesfisk hittar du den finns det stor chans att det finns större fisk i närheten. Fiska på olika djup och med olika beten och färger för att hitta det som fungerar för dagen.

Sax är bra att ha för att kunna klippa av linor om en fisk trasslar in sig i andra linor så man kan fortsätta drillningen. Använd inte mer utrustning än att ni kan få undan andra spön och stanna båten för att drilla fisken. För att veta hur mycket lina man släpper ut är det bra att mäta hur mycket lina som rullen släpper ut per slag på revspridaren, om du har flera olika modeller av rulla måste du göra det med samtliga modeller för det kan skilja en hel del.

Glöm ej att kontrollera vilka föreskrifter som gäller där du skall fiska.

När du ska köpa utrustning till ditt trollingfiske tänk då på att det skall hålla för dom påfrestningar som sker ute på vattnet.

Fiskar du under vintern så tänk på att plast inte alltid är den bästa lösningen då den kan bli skör när det är kallt, det gäller såväl riggar som spöhållare. Köp kvalité före kvantitet och öka på utrustningen allteftersom plånboken tillåter, det finns nästan inget som är värre än en spöhållare som brister eller ännu värre en rigg som går av.

Big Jon är känt för att ha mycket bra grejor, ge “BJ” en chans och du kommer att upptäcka att det är väl utprovade saker.

En liten varning när det gäller “BJ”. När du väl börjat använda “BJ:s” produkter vill även du ha mer.

Vad behöver man då ha för fiskespö för trolling efter ex öring och lax? Den vanligaste lindiametern som används är 0,40 mm och fiskar man i havet där det brukar vara grövre fisk brukas något grövre lina 0,45-0,50 mm.

Rullen bör vara en multirulle som rymmer minst 200 m av den aktuella lintjockleken. Valet av spö varierar lite mer,en del vill ha kortare spö för att lättare få tag på linan och en del vill ha lite längre för att underlätta drilling och att lättare kunna styra fisken. Med ett kortare spö är det lättare att håva fisken om man är själv i båten.

Tänk på att när du använder linutlösare korkas fisken av motståndet av linutlösaren vid huggögonblicket och inte pga att spöt är nerspänt som fjädern pä ett angeldon.

Naturligtvis måste man spänna ner spöt så att linan är ordentligt sträckt för att minimera risken med slaklina när linutlösaren löses ut (slaklina är oundvikligt när du använder linutlösare vid ditt fiske).

Säkerhet

Det räcker inte med att bara ha en fin fiskearsenal du måste tänka på eran säkerhet också. Utöver varma kläder som är ett måste, det blir mycket kallare på sjön än vad de flesta kan ana, bör man ha speciellt om man fiskar på större vatten är flytväst (fiskar du under den kalla årstiden är en flytoverall ett måste).

Några andra saker som är bra att ha är förbandslåda, ficklampa, lite verktyg, eltejp, säkringar till båten, startsprej, extra startsnöre, extramotor även om den ej används för trolling, nödbloss, telefon eller VHF-radio. GPS är ovärderlig vid ex mörker eller dimma för att kunna hitta hem, den är dessutom till mycket god hjälp vid själva fisket också för att hitta rätt.

Glöm ej att ta ut positioner vid hamninloppet så att du kan hitta hem säkert.

En kniv på ett kvastskaft för att kunna skära loss propellern om du råkat köra in i ett nät eller ett rep, att hänga över motorn med en kniv i handen och försöka skära när det är grov sjö är förenligt med livsfara. Ordentligt ankare med långt rep för att kunna ankra vid ev. motorhaveri för att undvika att driva in i bland klippor vid hårt väder.