Insjöfiske

 

Insjöfisket är det fiske som utövas mest i vårt avlånga land och det omfattar flera olika fiskesätt efter många olika fiskarter. Det vanligaste, och som dom flesta av oss har börjat sin karriär med, är traditionellt mete efter mört och abborre med toppknutet metspö.

Insjöfisket bedrivs i huvudsak av mete, spinn, trolling, pimpel och flugfiske.

IMG_4055

Vilken fiskemetod ska jag använda?

Det första man ska tänka på är vilken slags fisk man vill fånga, var den kan tänkas uppehålla sig för tillfället, vilket djup den brukar vara på, vad den kan tänkas äta, var betesfisken finns samt min tillgång på utrustning. Vissa fiskesätt kräver exempelvis båt.

Det är en bra väg till framgång att försöka ta reda på så mycket om den/eller de fiskarter som man har tänkt fiska efter. Då kan man fiska mer målinriktat.

Fiskar man bara på måfå och i blindo kan man mycket väl få fisk, men troligen inte alls lika många och stora eftersom man låter “slumpen” vara med.

IMG_4028

Utrustning

Det finns ingen allroundutrustning som man kan använda till allt fiske pga de enormt skiftande kraven på utrustningen vid de olika fiskemetoderna.

Några exempel:

* Spinnfiske: Ett spö som fungerar utmärkt till jiggfiske efter t ex abborre med 3 gr jiggar fungerar inget vidare till gäddfiske med stora och tunga beten.

* Pimpelfiske: Det lilla fina spöt till abborrpimpel fungerar inte bra till lakpimpel där man använder tunga blänken och har mycket tjockare lina.

* Flugfiske: Den lilla utrustningen som man använder i mindre åar efter ex. bäcköring och bäckröding klarar inte av ett tufft laxfiske.

Det som ofta avgör val av utrustning är storleken på betet eller kastvikten men, tänk även på storleken på den fisk du ska försöka att fånga.

Att fiska med för “tung eller lätt” utrustning medför att man inte kan presentera bete där man vill eller som man vill, det gäller inte minst valet av lina.

Något som allt för många fiskare fuskar med är krokarna. Dom är ofta antingen rostiga, trubbiga, för mjuka (rätar ut sig), för hårda (går av) eller flera av felen samtidigt. Kroken är bland det viktigaste i en fiskeutrustning.

Du, glöm inte att kolla linan med jämna mellanrum så att den inte blivit skadad, fått någon oönskad knut eller blivit gammal och skör. Var även noga med knutarna och gör om betesknuten inför varje fisketillfälle.

Det är alltför många stora fiskar som simmar i våra vatten pga fiskare som har slarvar med utrustningen.

1 Framsida