Havsfiske

spö

Havsfiske kallar man allt fiske som bedrivs från båt på väst och sydkusten. Det är ett väldigt varierat fiske både när det gäller fiskarter och storleken på fiskarna. Man fiskar på djup som varierar från bara ett par meter ner till flera hundra meter och storleken på fisken variera från sillar och knotar på bara ett par hekto, till torskar, långor och lubbar på drygt 20kg eller mer.

Den stora variationer i fisket gör att alla kan hitta ett havsfiske som passar en själv antingen man bedriver det från turbåtar eller från egna småbåtar.

Havsfisket från egna båtar är något som har kommit väldigt starkt de senaste åren och då handlar det oftast om erfaret folk som lägger ner mycket tid på att leta rätt på vrak eller små stengrund, ofta på väldigt djupt vatten, för det är på dessa ställen som man hittar de stora fiskarna.

Det mesta havsfisket bedrivs dock från någon av väst- och sydkustens många turbåtar. Detta är ett perfekt sätt för nybörjare att komma i kontakt med havsfisket för det finns nästan alltid några “proffs” med och så finns ju den erfarna besättningen tillhands för lära ut en del knep.

Vilket fiske som bedrivs från turbåtarna variera under året. Den vanligaste fångsten består av torsk som man kan fiska hela året. På våren har havskatten sin högsäsong och då fiskar de flesta turbåtarna efter katt. Sen, när sommaren kommer, så kommer också makrillen. En av de vanligaste arterna i fångstkorgen.

Under hösten så har man det mest artrika fisket. De flesta arterna har sin högsäsong då. Det finns även chans att fånga mer udda arter under denna tid på året, då vattnet fortfarande är varmt efter sommaren.

Övriga arter, såsom långa, sej, bleka, plattfisk, vitling m fl kan man fånga nästan hela året.

När det gäller havsfiske talar man om två olika fiskesätt, pilkfiske och metefiske. Både fiskesätten är väldigt effektiva och man kan aldrig säga att det ena är bättre än det andra, utan det beror helt och hållet på vad och var man fiskar. Generellt så fångar man fler arter på metet, medan pilkfisket oftast ger mer fisk till antalet.

Pilkfiske

När man pilkar så använder man en pilk och en häckla med 3-5 krokar på. Fisket är väldigt effektivt när det gäller stimfisk som torsk, sej , makrill. Pilkarna som man använder varierar väldigt både när det gäller utseende och vikter. Man kan använda pilkar i vikter från 100g och ända upptill 700g. Vikten får man anpassa till rådande förhållande både när det gäller djup,ström och övriga medfiskande på båten Vanligaste och mest användbara vikterna är ca 200-300gr.

När det gäller formen på pilken så spelar den rätt stor roll. Är pilken för bred så tar strömmen den lättare och det blir svårare att både hålla bottenkontakt (det är väldigt viktigt vid torskfiske) och att fånga fisken som står vid botten. Pilken skall gärna vara smal och bakändan av pilken skall vara tyngst så att den sjunker fortare.

När det gäller färgen så är silver vanligast, men även gula, röda och blå pilkar fungerar. Det viktigaste är inte färgen utan att man tror på just den pilk man använder.

När det gäller tacklen, eller häcklan som många också kallar den, så finns det ett enormt utbud på marknaden. Det viktigaste är att skaffa sig en uppsättning olika som man tror på, med varierande krokstorlekar anpassade för både mindre och större fiskar. Den bästa allroundhäcklan är en fjäderhäckla antingen i vitt eller rött och gärna i krokstorlek 3/0.

Med en sådan häckla kan du fånga det mesta. Skaffa gärna några i tex 5/0 också så har du även för större fisk.

Tackeln till torskfisket kan variera lite beroende på var man fiskar den. Fiskar man i bohuslän så är röda gummimakkar väldigt effektiva och stl 3/0- 9/0, medan torsken på Fladen hellre vill ha fjädrar eller små bläckfiskar. Gärna i vitt,rött eller blått.

När man fiskar makrill så skall man helst klippa av fjädrarna så de inte är för långa för då nafsar makrillen i dem utan att fastna på kroken Man fångar inte mer fisk bara för att man har en massa olika tackel. Då blir man bara osäker på vilken man skall fiska med. Välj ut några som ser bra ut och som ni tror på.

Havsmete

När man talar om mete så skall man skilja på vanligt mete och s k pillemete som skiljer sig lite från annat mete. Arter som är vanliga att meta efter är havskatt, långa, vitling, plattfisk, knot och en rad andra udda arter.

När det gäller tackel till metet så finns det väldigt lite att köpa på marknaden. Man får ofta tillverka dem själva. Det är viktigt att man anpassar tackellina och krokstorlek efter de arter man fiskar efter. Det finns egentligen inget allroundtackel som fungerar till allt, utan man får göra några olika.

Det finns två huvudtyper av tackel. Det ena kallas paternoster-tackel och då har man krokarna ovanför sänket, eller så använder man ett släptackel där krokarna kommer bakom sänket. Till släptacklet är det viktigt att använda någon typ av spridarbom. Det finns både fasta och glidande. Det enda som skiljer de båda åt är du har lite bättre känsla när fisken nappar (gäller främst mindre fisk).

När det gäller krokstorlek och lingrovlek så skiljer det inget mellan de båda tackeltyperna. Lämpliga vikter på sänkena ligger på ca 200-500gr. Fäst gärna sänket med ett gummiband eller en tunn linstump så blir ni inte av med tacklet vid bottennapp utan bara sänket.

Vid mete efter havskatt, som är en typisk metfisk, så använder man ett tackel knutet på 0,60 lina och en krok i stl 2/0-4/0. Gärna en kortskaftad Gamakatsukrok. Vid mete efter större fisk skall man alltid använda sig av kortskaftade krokar. Detta för att en sådan krok sitter bättre i munnen på fisken och har svårare för att vrida sig loss.

Till långan kan Du använda en grov tackellina typ 0,90-1,2mm och stora krokar i stl 6/0-8/0. Använd gärna stora agn får långan är glupsk.

Till torsken så får man anpassa sig till den förväntade storleken på fisken vilket innebär tackellina från 0,60 och uppåt, med krokar från 2/0-8/0.

En trevlig form av havsmete är det sk pillemetet. Det är en väldigt effektiv form av mete efter mindre arter såsom vitling, plattfisk, ,knot, kolja osv. Vid detta fiske så använder man ett släptackel med 2-3 krokar och gärna en glidande spridarbom. Tacklen görs i 0,35-0,45mm lina och krokstl 4-6. Till detta fisket används med fördel raka flugkrokar. Med ett sådant här tackel så får du nästan alltid fisk även om fisket för dagen skulle vara trögt.

Det är viktigt att man anpassar agnets storlek till dessa små krokar, gärna små strimlor av sill eller makrill, det är viktigt att agnet inte är för stort. När det gäller agn så finns det mycket att välja bland annat sill, makrill, mussla, bläckfisk osv.

Havskatten har sitt favoritagn i mussla, men den nappar faktiskt på det mesta som kommer tillräckligt nära. Till långa,torsk, vitling, plattfisk så spelar det ingen större roll vad man använder, det viktigaste är att agnet luktar. Tänk på att byta agn ofta för då ökar chanserna till bättre fångster.

Bland de bättre betena är färsk makrill (gärna fångad samma dag). De flesta fiskarna nappar på det. Det viktigaste är att man presenterar agnet på ett lockande sätt. Det är som regel bättre att fiska med långsmala agn än en klump på kroken. Storleken på agnet anpassas efter krokstorlek och förväntad fångst, allt från minsta strimla till hel fisk.

Utrustning

När det gäller val av utrustning så finns det väldigt mycket att välja bland. Både när det gäller spön och rullar. Vet man med sig att man kommer att använda utrustningen mycket så lönar det sig att satsa på kvalitetsgrejor från början.

Rullen bör gärna ha en linspridare och rymma tillräckligt med lina. Är man ovan som havsfiskare så bör man använda nylonlina istället för den nya stumma flätlinan som är väldigt populär idag. Detta pga att den är lite mer svårhanterlig om man inte är van vid den och på en turbåt så måste man ta hänsyn till sina medfiskare. Lämplig grovlek på nylonet är 0,50-0,60mm.

Är man lite mer erfaren och fiskar ofta så lönar det sig att skaffa två utrustningar, en för pilkfisket och en för metet. Utrustningen till metet kan gärna vara lite vekare än den för pilket. Till metet använder man gärna flätlinan, i dimension 0,20-0,25. Linan bidrar till att man känner nappen bättre speciellt vid pillemetet.

Det finns idag ett stort utbud av både rullar och spön i alla prisklasser, så det är viktigt att man lägger ner lite tid när man skall köpa utrustning så man inte blir besviken och kanske tappar intresset bara för man köpt fel.

Fråga gärna kompisar eller andra erfarna havsfiskare vad de rekommender. Det är bättre att satsa på ett dyrare spö än en dyrare rulle.

 

Bild 328