Team Navia, sponsrade av Fladen Fishing

Team Navia, sponsrade av Fladen Fishing, vann med nytt festival-rekord, Langesund Fiskefestival 2015. Stort grattis till er, Daniel Eriksson, Anders Christensson och Daniel Lindblom!!

Här följer deras egen berättelse:
”Dags för årets upplaga av norska Langesundsfestivalen. Enligt oss den roligaste och mest artrika småbåtstävlingen, där både norska och svenska havsfiskeeliten är med. Flera team av båda nationaliteterna är riktigt vassa på denna tävlingen, så konkurrensen är stenhård och med ca 35 möjliga arter att fånga får man inte göra några misstag.

Vi hade redan satt upp en ungefärlig rutt och räknat på tider/art, samt lagt upp det så att det vid nästan varje position fanns möjlighet till bifångster eller fler arter än målarten. På så vis sparas mycket tid.

Starten går och ca 65 båtteam drar gasen i botten, bara det ett mäktigt skådespel. Vi hävdar oss bra och når första fiskeplatsen snabbt, här ska vi fiska sill – vilket visar sig svårt. Till slut får vi två sillar, största på 235 g (tävlingen största), bra poängfisk och vi börjar meta efter andra arter. Snabbt får vi vitlinglyra, godkänd vitling, kolja runt 1,45 kg (tävlingen största), glysa, mindre kungsfisk – samtliga i ok tävlingsstorlek. Med dessa arter slapp vi åka till flera positioner, vilket sparade oss mycket tid. Vi åker därefter ut på djupet där vi snabbt får långa på ca 5,5 kg, kolmule på 270 g och Eriksson får som sista fisk en grym blåkäft på mäktiga 1,410 kg! Grymt, vi slipper fiska efter den arten också!! Några high five och ryggdunk senare styr vi vidare för att fiska brungylta. Tyvärr är platsen nedlusad med torsk och sej i storlek 0,5-2 kg samt pigghaj som sliter sönder tacklen. Vi får ge upp fisket, vilket inte känns bra alls, men det går inte att komma ner innan det sitter torsk/sej på hela tacklet.

Vi åker inomskärs och försöker på simpa utan att lyckas, vi börjar känna oss lite pressade. Vi åker vidare och plockar snabbt en fjärsing på godkända 275 g. Vi får även piggvar (1 cm förliten…..), slätvar (ca 550 g) och fenknot på strax över 300 g. Det känns plötsligt okej igen, men vi grämer oss över de missade arterna som båda ger bra poäng. Magnus från Team Isola ringer då och rapporterar om att de precis fått två brungyltor på bara några minuter. Vi beslutar då att frångå vår planerade rutt och tar omvägen tillbaka till brungyltaplatsen. Första fisken som kommer upp är en brungylta i bra storlek, strax över 200 g. High five och stor glädje i båten igen! Innan vi åker hugger även en godkänd makrill på 870 g, bra tävlingsfisk även det.

Eftersom vi plötsligt låg före i tid beslutar vi oss för att fiska skrubba och sandskädda. Blomman gör två kast och får på första en ok sandskädda strax över 200 g och i kastet efter en bra skrubba strax över 500 g. Det återstår bara några minuter av tävlingstiden, så vi kör en trollingrepa efter horngädda, men får ingen. Vi är ändå mycket nöjda med dagen och totalt har vi fångat 18 arter, varav flera i i bra storlek. Efter invägning visar det sig att vi ligger på en fin andraplats med ett ok slagläge inför morgondagen. Team Humminbird/Abu har fiskat ännu bättre och leder med knappt 100 poäng och har flera ”säkra” arter att fånga dagen efter, så vi är lite kluvna.

Vi lägger upp en ny rutt, vi väljer en safe istället för chansningen vi först tänkte. Om vi spelar våra kort rätt kan vi fiska ihop ca 400-500 poäng med lite flyt. Vi börjar att gå ut på djupet efter lubb. Det går väldigt lång tid och vi börjar misströsta, då Eriksson drar till med ett trippel-brutal-mothugg som får Solid Carbonspöet att buga i en djup båge. Vi hoppas alla att det ska vara rätt art och rätt storlek, vi hoppas på minst 5 kg = 50 p. Upp kommer en lubb och den väger över 7 kg, high five igen!!! Vi gör sedan en chansning på sej och på bara några minuter plockar vi en fin sej strax under 6 kg = över 100 nya färska poäng, grymt!!!! Ren glädjeyra råder i båten när vi i full fart åker för att fiska svarthaj. Redan i första driften får vi flera stora där en grym fisk på 855 g toppar, även där över 100 p till. Våra tre första fiskar har alltså givit över 300 p totalt – overkligt!!

Sedan åker vi inomskärs och vårt flyt fortsätter. Eriksson drar en lerskädda på 235 g efter ca 2 min (tävlingen största), flöjfisk/sjökock och horngädda får vi inom en kvart. Skärsnultra, Blommans paradfisk, hugger inom 10 min (självklart på Blommans tackel). Därefter berggylta och blågylta. Första och enda berggyltan väger strax under 1,2 kg….overkligt. Sedan får vi ok blågylta på ca 350 g. Vi är mer än nöjda och 1,5 h kvar att fiska, vad ska vi göra….? Knot! Vi kör på och får till slut en knot, dock liten, men ändå. Vi höjer även sandskäddan något här.
Vi är grymt nöjda och oavsett om vi vinner eller ej har vi gjort vår bästa tävling någonsin. Söndagen gav allt vi ville och dessutom i högre vikt än förväntat och i fler arter. När vi räknar ihop söndagens poängskörd blir det overkligen 638 p… Vi kan inte tro våra ögon. Totalt ger det 1527 p och 27 arter. Poängrekord så det skriker om det.

Vid prisutdelningen visar det sig att vår magkänsla stämmer och vi vinner, yes!! Totalt 11 lag hade över 1000 p, det är helt otroligt.
Vi fiskade hela tävlingen med färdiga tackel från Fladen Fishing. Genom Fladens bomtackel, med bra lina, krok och attraktiva pärlor sparar vi massor av dyrbar tid. Multicolour- häcklan är en annan storfavorit, som vi antingen använder som den är, eller med agn på krokarna. Till berggylta klipper vi den i två delar och plötsligt har vi två för endamålet perfekta berggylta-tackel. Ska vi fiska djupt efter ovanliga arter tar vi normalt sett två Multicolour-häcklor och sätter ihop, klipper av varannan krok (för att minska trasselrisken). Det enda vi knyter själva är djuptackel, så kvällarna kan vi spendera med viktigare och trevligare saker. Sen har vi Fladens enormt pålitliga el-rullar. Med dessa orkar man veva upp och kolla agnet oftare, kommer man fel i driften tar det någon minut att veva upp från flera 100 m – sammantaget gör det att vi fiskar effektivare och sparar tid. Vi försöker alltid tänka på den totala effektiviteten under tävlingar och nämnda produktartiklar är stort bidragande till framgångar.

Tack Langesund för grymt trevliga dagar och fiske, vi ses nästa år. Förhoppningsvis kommer ännu fler svenskar då, till den roligaste tävlingen!”

Publicerat i: